Close

Frågor & Svar

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om Optapad.
Finner du inte svar på din fråga är du välkommen att kontakta oss.
E-post: support@optapad.com | Tel: +46 8 730 12 24.

Varför ska jag använda en Optapad?

Använd Optapad för att undvika eller avhjälpa värk och spänningar i axlar, nacke och skuldror. När du använder en traditionell mus utsätter du kroppen, främst axeln och armen som du rör musen med, för starka spänningar och mikrorörelser. Det medför att musklerna i din arm hela tiden är spända och ansträngda. I förlängningen kan det medföra förslitningar, karpaltunnelsyndrom och muskler som inte kan slappna av, vilket i sin tur kan resultera i huvudvärk och muskelsmärta. Den centrerade arbetsställningen som Optapad ger är naturlig för kroppen. Det ger dig en mer ergonomisk arbetsplats.

Hur startar jag Optapad?

Anslut Optapads USB-sladd i din dator. Ge datorn en liten stund att finna enhetsdrivrutinerna i din dator.

Optapad är nu redo att användas.

Du kan välja att installera Optapads mjukvara, som gör det möjligt att skräddarsy funktioner, hastighet och knappar efter dina egna önskemål. Mjukvaran finns att ladda ned under hemsidans menyval "Support".

Behöver jag en särskild drivrutin?

Nej, du behöver inte installera någon separat drivrutin för att Optapad ska fungera. Optapad använder en standarddrivrutin som finns i din dator.

Hur byter jag funktion på en knapp?

Börja med att ladda ned Optapads mjukvara och skapa en personlig profil för att möjliggöra individuella inställningar.

Gå in i programmet och klicka på menyn för den knappen som du önskar förändra. Klicka därefter på ikonen för knappen. Då kommer flera val upp – välj den funktion som du önskar införa.

Klicka på "Verkställ" nere till höger i menyfönstret - för att spara dina inställningar. Bredvid ikonen för knappen visas nu den funktionen som du har valt.

Mjukvaran finns att ladda ned under hemsidans menyval "Support".

Hur laddar jag ner Optapads mjukvara?

Mjukvaran finns att ladda ned under hemsidans menyval "Support".

Välj program utifrån din datortyp och följ sedan instruktionerna vid installationen. Ikonen för mjukvaran kommer automatiskt att visas i "Startmenyn" på PC och i mappen "Program" för Mac.

Kan jag styra Optapad med t.ex. stylus-penna eller protes?

Ja, till skillnad från många andra liknande styrdon, bygger tekniken i Optapads touchplatta på att bryta ljusstrålar. Det gör att du, förutom med dina fingrar, även kan styra Optapad med t.ex. stylus-penna, protes eller andra föremål vars diameter är minst 7 mm.

Vilka rörelser/gestures fungerar på Optapad?

”Tap”
Flytta muspekaren

Dra fingertoppen på plattan.


”Tap”
Klick

Slå lätt en gång på plattan.


”Tap”
Dubbelklick

Slå lätt två gånger på plattan för att markera ett helt ord. Dubbelklick öppnar även fil eller ett program.


”Tap”
Markera ett område

Slå lätt tre gånger på plattan för att markera ett stycke.


”Tap”
Sekundärklick - högerklick

Slå lätt en gång på plattan, med två fingrar.


”Tap”
Tvåfingerscroll

Dra två fingrar upp och ned på plattan.


”Tap”
Pinch

Dra isär två fingrar för att zooma in eller nyp ihop dem för att zooma ut.


”Tap”
Swipe

Dra två fingrar åt det håll du vill bläddra - som när du vänder sida i en bok.


”Tap”
Funktion för långsam markör

Tryck på den övre touchknappen till vänster för att aktivera funktionen - då kommer markören att röra sig mycket långsamt. För att avaktivera: tryck en gång till på touchknappen överst till vänster.


Hur fungerar den optiska multisensing-teknologin zForce®?

Tekniken fungerar på så vis att optiska sändare skickar ut plana ljusfält. Dessa kan inte uppfattas av ögat, men däremot av detektorer som läser av ljuset. När du sedan sätter ner ett objekt i ljusfältet, exempelvis ett finger, skapas skuggor och reflexer som fokuseras av optiska linser och detekteras av Neonodes egenutvecklade ASIC.

Hur gör jag rent Optapad?

Börja med att koppla ur Optapad. Ta sedan en torr eller lätt fuktad mikrofiberduk för rengöring. Rengöringsmedel som innehåller alkohol kan användas. Handledsstöden kan avlägsnas och tvättas under rinnande vatten. Vid ett test utfört av Hygiene Disgnostics uppfylldes med råge de krav som ställs i Svensk Standard SS 8760014. Rengöringsprocessen tar ca 15 sek att utföra. Läs mer och ingående om testet utfört av Hygiene Disgnostics här.