Close

10 december, 2018

“Jag riskerar inte att vara utan min Optapad”

Namn: Svend Erik Enger
Ålder: 48 år
Arbetar: Head of Operations at AK Jensen Limited

Höstsolen lyser och löven skiftar i gult, orange och rött. Det är en oerhört vacker höstdag när jag kliver ur bilen vid Jungfrusund på Ekerö. Svend Erik som ursprungligen kommer från Norge, men som sedan många år är bosatt i Sverige med sin familj, jobbar i finansbranschen. Hans vardag är fullbokad och tempofylld. Han bekräftar en tanke jag haft.

– Allt med tangentbord, stol och datormus ska bara fungera. Det hinner jag inte lägga någon tid på.

Han säger det med självklarhet i rösten. Produkterna på skrivbordet är verktyg vi använder i vårt jobb och de ska hjälpa oss i vår vardag. Men när Svend Erik för några år sedan började få ont i handleden och fick en stor knöl på yttersidan av handleden påverkades hans situation så starkt att han hade svårt att jobba. Han insåg snart att han måste gå till läkare för att ta reda på varför han hade ont.

– Läkaren frågade om jag spelade mycket golf, men det gjorde jag inte. Då frågade han om jag spelade mycket tennis men det gjorde jag inte heller vid den tidpunkten. När han därefter frågade om jag arbetade mycket framför datorn, så blev jag tvungen att svara ja.

Lite senare fick Svend Erik även ont i armbågen. Det var då han för första gången kom i kontakt med ergonomiska centrerade styrdon. Han jobbade en tid med en annan ergonomisk mus, men valde för drygt ett år sedan att prova Optapad.

– Jag vill ha en estetiskt tilltalande arbetsplats och tycker att Optapad bidrar till ett snyggt skrivbord. Jag önskar att den vore trådlös, säger Svend Erik med ett skratt, men man kan inte få allt.

Vi pratar en stund om trådlösa produkter och jag avslöjar att vi tittar på och planerar för att göra Optapad trådlös. Han berättar att med Optapad känns det som om han får bättre kontroll på musrörelserna. Den är mer känslig, men samtidigt kontrollerad i rörelserna i och med att underlaget inte rör sig. Rörelsen känns mer naturlig på plattan.

– Jag gillar också att den är så lätt att hålla ren. Man kommer åt överallt och det är bara att torka av, säger han.

Svend Erik har en välutrustad ergonomisk arbetsplats med en Optapad och ett Optapad- tangentbord. Dessutom har han en boll att sitta på, höj- och sänkbart bord samt en stor extra bred skärm istället för två skärmar.

– Hur vore din arbetsdag utan Optapad, frågar jag.
Han skrattar och säger att han förmodligen skulle få ont igen.
– Jag risker ikke å være uten min Optapad!

Jag tackar Svend Erik för en trevlig pratstund och för att han väljer att dela med sig av sina erfarenheter av Optapad. Jag tar ett djupt andetag av den klara och höga höstluften innan jag sätter mig i bilen och åker tillbaka mot Stockholms innerstad.

Anna Carnemark